Beantwoording vraag VVD inzake uitstel betaling gemeentelijke belastingen


Uitstel betaling gemeentelijke belastingen vanwege Corona crisis

Op 17 maart jl. heeft de VVD-fractie een schriftelijke vraag gesteld aan het college over uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen. Gelet op de gevolgen voor lokale ondernemers en zzp’ers van de maatregelen die zondag 15 maart jl. zijn genomen in verband met de Corona crisis en de recente aanslag voor de gemeentelijke belastingen heeft het college antwoord gegeven op de volgende vraag:

Is het mogelijk de inning van de gemeentelijke belastingen op te schorten voor ondernemers en zzp’ers die in acute liquiditeitsproblemen dreigen te raken door de Corona crisis? 

Antwoord college:

Door de maatregelen die getroffen zijn door de regering en de effecten daarvan op de inwoners en ondernemers van Wijdemeren, de vragen art. 39 Reglement van Orde van de WD aan het college, en de brief van Koninklijke Horeca Nederland hebben we het volgende besloten:

Er worden deze maand gaan aanmaningen en postdwangbevelen verstuurd. Ook zijn alle invorderingsacties bij de deurwaarder tot nader order opgeschort. Voor de aanslagen 2020 zijn geen maatregelen getroffen omdat de vervaldatum van deze aanslagen 31 mei 2020 is. Na deze vervaldatum wordt eerst een kosteloze herinnering verstuurd.

Voor de aanslagen 2020 maar ook voor oudere aanslagen die nog niet bij de deurwaarder liggen is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen. We hanteren in Wijdemeren standaard de termijn van 6 maanden maar zullen hier de komende tijd soepel mee omgaan indien gewenst. Deze betalingsregelingen kunnen via de digitale belastingbalie worden aangevraagd of per mail.

Het is ook nog steeds mogelijk voor belastingplichtigen om zich aan te melden voor automatisch incasso. We hanteren in Wijdemeren 8 termijnen; de eerste daarvan wordt eind maart geïncasseerd. Aanmelden kan via de digitale belasting balie of via de mail.

Indien ontwikkelingen daartoe aanleiding geven zullen wij ons beraden op aanvullende maatregelen; deze zullen wij afstemmen met de andere gemeenten in de Regio Gooi en Vechtstreek. 

In een afzonderlijke brief aan ondernemers in Wijdemeren, bijgevoegd bij brief*, hebben wij hen geïnformeerd over de verschillende steunmaatregelen van het Rijk, en over opschorting van aanmaningen voor gemeentelijke belastingen. 

* zie bijlage voor brief college en afzonderlijke brief aan ondernemers in Wijdemeren