Beantwoording vragen VVD inzake inhuur van externen

Inhuur van externen

De VVD-fractie maakt zich zorgen over de kosten van inhuur van externen. Om deze reden had de fractie vragen gesteld aan het college. Hieronder volgen de antwoorden op deze vragen.

1.    Hoeveel externen zijn per 1 maart 2020 ingehuurd door de gemeente?

Antwoord: Er worden op de peildatum 1 maart 2020 dertig externen ingehuurd. Slechts één hiervan wordt fulltime (36 uur) ingehuurd.

2.    Voor welke teams en voor welke functies?

Antwoord: De inhuur vindt plaats door veel verschillende teams. 18 personen worden ingehuurd binnen het Fysiek Domein. Daarbij valt op dat er veel juristen ingehuurd moeten worden bij het team VTH. Binnen het Sociaal Domein worden 12 personen ingehuurd. Voor de exacte verdeling per team verwijs ik u naar de bijlage.

3.    Zijn deze externen ingehuurd voor speciale projecten of voor het opvangen van bovenmatige werkdruk?

Antwoord: Er worden voor projecten 9 personen, voor bovenmatige werkdruk worden 4 personen, voor vervanging wegens ziek personeel worden 11 personen ingehuurd.

4.    Hoeveel externen zijn er voor welke teams ter opvulling van bestaande vacatures?

Antwoord: Voor ontstane vacatures worden 6 personen ingehuurd. Het betreffen hier de functies: Planeconoom, Junior Planeconoom actualisatie grondexploitatie, medewerker Omgevingswet, Beleidsuitvoering Riool en Water, medewerker Financiële administratie en medewerker Verbijzondere interne controle.

5.    Hoeveel externen zijn er voor welke teams ten opzichte van de formatie?

Antwoord: Het is ons niet duidelijk wat nu precies gevraagd wordt. Wij verwachten dat de bijgevoegde tabel antwoord geeft op deze vraag.

6.    Hoeveel externen zijn er voor welke teams boven de formatie? 

Antwoord: Dit zijn alle ingehuurde krachten waar geen vacature ruimte voor is. Dat zijn er 24 in totaal.

7.    Hoe verhoudt zich het percentage externen ten opzichte van andere Nederlandse gemeenten? 

Antwoord: Voor de berekening gebruiken we de rekenmethodiek die het AenO fonds gebruikt. Het percentage inhuur over het jaar 2018 bedroeg 19% van de loonsom. Om een goede vergelijking te maken met 2018, hebben we het inhuur percentage over 2019 berekend. Voor 2019 is dit percentage 15% van de loonsom. Zie bijlage. Vergeleken met de landelijke cijfers bij gemeenten van gelijke omvang is het percentage aan inhuur 19%. Overigens is de gemiddelde inhuur bij alle gemeenten over 2018 20% van de loonsom. (bron: personeelsmonitor 2018 welke om de 2 jaar met nieuwe cijfers komt)