Verkiezingsprogramma 2022-2026


VVD bouwt aan Wijdemeren. De inwoner centraal én de boel op orde.

Ons Wijdemeren is een prachtig groene en waterrijke gemeente. Onze dorpen hebben veel betrokken inwoners en ondernemers en een bloeiend verenigingsleven waar vele activiteiten worden georganiseerd. Wij zijn trots op onze dorpen en wij koesteren ze.

De VVD is een liberale partij. Dat betekent dat wij een samenleving met zo veel mogelijk vrijheid voor mensen willen. Wij zitten in de politiek om dat te bereiken. De keuzes die wij maken komen voort uit onze vijf liberale kernwaarden: vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheiden gelijkwaardigheid. Die waarden zijn voor ons cruciaal bij de grote politieke vraagstukken.

Alle stemgerechtigde inwoners mogen op woensdag 16 maart 2022 stemmen voor een nieuwe gemeenteraad van Wijdemeren. De gemeenteraadsleden zijn onze gekozen volksvertegenwoordigers. Hun belangrijkste rol en verantwoordelijkheid is te controleren of het college van burgemeester en wethouders zijn taken goed uitvoert. De gemeenteraad stelt kaders op hoofdlijnen aan het college.


Dit wil VVD Wijdemeren in de raadsperiode 2022-2026 bereiken:

Betere dienstverlening aan inwoners. Dit vereist dat de gemeentelijke basistaken en financiën op orde zijn. Zuinig en zinnig omgaan met belastinggeld en slimmer inkopen. Wijdemeren moet qua dienstverlening en financiën het huis op orde hebben. Zo niet dan is zelfstandigheid van Wijdemeren niet langer realistisch.

Wonen. We willen ruimte geven aan nieuwe woonvormen zoals duurzame, toekomstbestendige mantelzorgwoningen op eigen erf. Op de plaats van bestaande bouwwerken zonder woonbestemming zoals schuren en stallen willen we woningbouw mogelijk maken. Wijdemeerders moeten voorrang krijgen bij de toewijzing van woningen.

Werken en Ondernemen. Doorgaan met de dorpscoördinatoren en de ondernemersmanager. Stimuleren van bedrijfs- investeringszones (BIZ), waarmeede gemeente samen met ondernemers investeert in een aantrekkelijke en veilige bedrijfsomgeving, bijvoorbeeld een BIZ in de Meenthof. Bestaande bedrijventerreinen worden opgeknapt en duurzaam en toekomstbestendig gemaakt.

Onderwijs. Een tweede Integraal Kind Centrum (IKC) in Loosdrecht komt er. Wij werken graag met scholen in Nederhorst den Berg aan ook een IKC daar.

Zorg. Goed geregelde en toegankelijke zorg voor iedereen. Daarom willen we een zorgcoördinator aanstellen.

Recreatie en Toerisme. Een impuls geven door het stimuleren van de ontwikkeling van kleinschalige initiatieven en toekomstbestendige recreatiewoningen. De plannen voor een vaarverbinding tussen de Wijde Blik en de Loosdrechtse Plassen zijn stilgelegd. De VVD wil dat nu gewerkt wordt aan alternatieven om de watersport nog aantrekkelijker te maken.

Verkeer en Vervoer. We willen, daar waar nodig samen met buurgemeenten, maatregelen nemen om sluipverkeer tegen te gaan en de veiligheid van fietsers te verbeteren.

Kunst en Cultuur. Basisscholen geven we subsidie zodat ieder kind in Wijdemeren kennis kan maken met de Wijdemeerse kunst en cultuur.

Duurzaamheid en Klimaat. Gemeentelijk vastgoed wordt verduurzaamd met onder andere zonnepanelen; we stellen daken beschikbaar voor collectieve projecten. 

Openbare orde en veiligheid. Meer focus op handhaving van wet- en regelgeving.


DOWNLOAD HET VERKIEZINGSPROGRAMMA VVD WIJDEMEREN 2022-2026